keskiviikko 6. tammikuuta 2010

Lievistäkin aivovammoista liikkumisongelmia/ CDR- Testi

Traumaattiseen aivovaurioon eli aivovammaan liittyy monenlaisia fyysisiä sekä psyykkisiä jälkioireita. Näiden luonne ja vaikeusaste riippuvat vaurion sijainnista, laajuudesta ja vaikutukset ovat aina hyvin yksilöllisiä.

Aivovamman diagnosoinnin ja vaikeusasteen arvioinnin tärkeimpiä menetelmiä ovat neurologiset ja neuropsykologiset tutkimukset. Aivovammalle tyypillisiä ovat yleisluontoiset häiriöt, erityisesti laaja-alaiset muistin, tarkkaavaisuuden ja keskittymisen vaikeudet, väsyvyys, hitaus tai aloitekyvyttömyys.

Aivovamma ei ole ei ole älyvamma. Usein syntyy väärinkäsityksiä, kun ihmistä kohdellaan älyllisesti taantuneena, vaikkei hänen ymmärryksessään ole vikaa. Häiriöt kielellisissä toiminnoissa ovat yleisiä. Häiriöitä voi ilmetä puheen tuottamisessa ja ymmärtämisessä, kirjoittamisessa ja lukemisessa tai sanojen löytämisessä. Aivovamman jälkeen voi esiintyä myös lisääntynyttä puheliaisuutta ja puheen kontrollin löystymistä.

Tavallista on, että traumaattisen aivovaurion saanut ei koe minkäänlaisia ongelmia omassa liikkumisessaan tai jos ongelmia ilmenee, ne kuvataan lievinä.
Liikkumista tarkemmin havannoidessa ongelmat näkyvät etuperin- ja takaperinkävelyn vaikeutena.

Kuntoutujaa on tärkeää rasittaa tutkimusten yhteydessä, jotta voidaan todeta vähäisemmätkin, mutta toimintakykyä selvästi alentavat tekijät, kuten esim. liikevapina.

Traumaattisen aivovaurion saanut henkilö on usein pitkän sairaalassaolon jälkeen fyysisesti huonossa kunnossa. Kotiuduttuaan hän tarvitsee ohjausta ja harjoittelun kontrollia.
Jotta aivovammasta kuntoutuvan kuntoutumista ja tilan muutoksi voi seurata, tarvitaan tarkkaa fysioterapeuttista tutukimusta ja kirjaamista. Valmiita mittareita oikeilla viitearvoilla emme ole kuitenkaan löytäneet.

Traumaatisesta aivovauriosta kuntoutuvalla käytännön ongelmia, miten hän kykynee juoksemaan ja hyppimään normaalisti? Käsien ja jalkojen vuorottainen taputus, hiihtohyppy tai jalkojen ristihyppy? Nämä käytännön työssä esille tulleet ongelmat saivat artikkelin kirjoittajat pohtimaan entistä tarkemmin traumaattista aivovauriosta kuntoutuvien liikunta- ja toimintakyvyn taustalla olevia ongelmia.



CDR-Testi

Testillä mitataan kognitiivisten, sosiaalisten ja toiminnallisten vaurioiden astetta. Arviointi suoritetaan haastattelemalla hoitajaa ( omaista) ja tarkkailemalla potilasta. Pistemäärät saadaan vertaamalla suorituskyvyn laskua tavanomaiseen tasoon. Muisti on ensisijainen arvioinnin kohde.

Osa-alueita: Muisti, Orientaatio, Arvostelukyky, yhteisölliset toiminnat, koti ja harrastukset ja itsestä huolehtiminen.

(CDR 0 tarkoittaa ei dementiaa, CDR 0,5 tarkoittaa mahdollinen, CDR 1 lievä, CDR 2 keskivaikea ja CDR 3 vaikea)

1 kommentti: